Менеджмент міжнародної інтеграції Нової української школи: євроклуб як сучасний hub


25.04.2019 р. на базі Краматорської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 25 з профільним навчанням Краматорської міської ради відбулося друге заняття кластера «Менеджмент міжнародної інтеграції Нової української школи: євроклуб як сучасний hub» — семінар «Проблеми та перспективи розвитку євроклубів у ЗЗСО області в умовах євроінтеграції», що проходить у межах обласної творчої лабораторії «Сучасні тренди в освіті» (ОТЛ). Метою заходу стало формування в учасників лабораторії готовності до створення та організації діяльності євроклубів в освітніх закладах, розробка моделі функціювання сучасного хабу.

До участі долучилися 60 учасників із міст, районів, ОТГ області, серед яких були присутні директори, заступники директорів закладів освіти та вчителі іноземних мов. Завдання семінару окреслила Шередека Г. В., завідувач відділу міжнародної інтеграції Донецького ОБЛІППО, кандидат філологічних наук, яка висвітлила основні аспекти організації роботи європейських клубів у ЗЗСО, акцентувавши увагу на розробці їх моделі.

Під час наступної частини семінару його учасники презентували практичний досвід роботи новостворених євроклубів у ЗЗСО Донецької області.

Особливої уваги заслуговують євроклуби в Черкаській ОТГ, які налагодили співпрацю в межах філій опорних закладів. Зараз ці клуби нараховують вже багато реалізованих ініціатив та отриманих грантів.

Сухорукова Ю. Ю., директор Української загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 13 Селидівської міської ради Донецької області, представила євроклуб «Територія молоді», натхненням для створення якого стала участь у програмах «Демократична школа» та «Відкривай Україну», які активно підтримали ініціативу учнівського самоврядування, надавши обладнання, необхідне для творчого розвитку. Дитячо-молодіжний центр «ТМ» став відкритим простором для роботи, відпочинку та розвитку школярів за принципом доступності та спільної відповідальності, майданчиком для підтримки культурних та соціальних ініціатив. Євроклуб «Територія молоді» став успішним прикладом співпраці з партнерами, які допомагають розвивати шкільний хаб.

У межах євроклубу English Club вчителі іноземних мов Фролова О. М. та Зінченко С. І. Новодмитрівського навчально-виховного комплексу Костянтинівської районної ради Донецької області втілюють активні методи роботи на заняттях (лекції, дискусії, рольові ігри), самостійну роботу, пошук потрібної інформації, а також індивідуальні консультації з метою підготовки до олімпіади, МАН, участі в Турнірі знавців англійської мови, проектах FLEX, eTwinning та GoCamp.

Всі учасники семінару звітували про свою роботу зі створення хабу. З їхніх доповідей було зрозуміло, що в кожній із представлених шкіл запрацювали євроклуби.

Наприкінці заняття Бобилева Я. В., методист ВМІ Донецького ОБЛІППО, кандидат педагогічних наук, доцент, провела рефлексію за підсумками роботи семінару. Учасники висловили враження та побажання щодо подальшої роботи заходів.

Домашнім завданням було визначено: надіслати розробки досвіду роботи новостворених євроклубів для розміщення на віртуальній виставці-огляді новаторських освітніх практик «Сучасні тренди в освіті – 2019». Кластер «Менеджмент міжнародної інтеграції Нової української школи: євроклуб як сучасний hub».

Матеріали семінару розміщено за посиланням https://drive.google.com/drive/folders/1sMRykrLdj0ZV60GHGTXmxDgfCQUQpoHC?usp=sharing