Єврохаб – модель сучасної комунікації

13.02.2020 р. на базі Донецького ОБЛІППО відбулося перше установче заняття кластера «Єврохаб – модель сучасної комунікації», що проходить у межах обласної творчої лабораторії «Сучасні тренди в освіті» (ОТЛ).
Метою заходу стало формування в учасників готовності до організації діяльності євроклубів із розробки моделі сучасної комунікації, що буде сприяти формуванню світогляду та розширенню кола обізнаності освітянської спільноти Донецької області з питань європейської інтеграції та визначення перспектив роботи обласної творчої лабораторії на поточний рік. До роботи долучилися 43 учасники: директори, заступники директорів закладів освіти та вчителі іноземних мов.Завдання ОТЛ та кластера зокрема окреслила Шередека Г. В., завідувач відділу міжнародної інтеграції Донецького ОБЛІППО, зазначивши важливість ознайомлення учасників семінару з комунікаційними процесами європейської інтеграції та просуванням європейських цінностей через роботу євроклубів. Семінар був націлений на формування вмінь написання власних ініціатив у вигляді проєктів.
Успішний практичний досвід роботи євроклуба «Євростеп» презентувала Мельник І. Є., учителька англійської мови Бахмутської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 12, наголосивши на тому, що основними напрямами роботи їх клубу є:
  • налагодження роботи в міжнародній мережі євроклубів та з Представництвом Європейської Комісії в Україні (координація роботи з клубами різних країн);
  • отримання доступу до публікацій Європейського Союзу для використання матеріалів під час засідань Євроклубу, під час проведення уроків історії та іноземних мов;
  • проведення зустрічей та клубних змагань школярів, які є членами Євроклубів (англійською та рідною мовами).
Бобилева Я. В., методист відділу міжнародної інтеграції Донецького ОБЛІППО, представила презентацію «Як комунікувати процес європейської інтеграції та просування європейських цінностей», провела онлайн-тестування з теми «Що таке ЄС та які цінності є європейськими?»
Про створення матриці концепції проєкту розповів Абизов В. Є., завідувач кафедри управління та адміністрування Донецького ОБЛІППО. Колективне обговорення кожного з етапів допоможе уникнути помилок, що трапляються під час написання проєкту. Вадим Євгенович наголосив на важливості залучення грантових та спонсорських інвестицій у розвиток клубу та школи в цілому.
Самарська М. В., практичний психолог, учитель інформатики Білозерської ЗОШ І-ІІІ ст. № 18 Добропільської міської ради, наголосила на тому, що необхідною умовою участі у проєктах різного спрямування є наявність євроклубу в освітньому закладі. Зараз клуб Білозерської ЗОШ І-ІІІ ст. № 18 нараховує багато реалізованих ініціатив та отриманих грантів. Самарська М. В. провела мінітренінг з основ написання ініціатив у вигляді проєктів місцевого рівня.
Наприкінці заняття було окреслено перспективи роботи обласної творчої лабораторії на поточний рік.  Учасники семінару також висловили враження щодо його роботи та побажання щодо подальших заходів.
Учасники отримали домашнє завдання. Тим, хто тільки розпочинає роботу зі створення євроклубу, необхідно започаткувати хаб у своєму закладі освіти. Керівники вже наявних клубів отримали завдання розробити концепцію власної ініціативи у вигляді проєкту (за схемою, запропонованою під час семінару).
Усі матеріали семінару  розміщені за посиланням https://drive.google.com/drive/folders/1E7dnQsFX8-hrbgu4kGyIh04IU64qPci9?usp=sharing