Обласна школа заступника директора «Дослідно-експериментальна робота ЗЗСО в умовах реформування національної системи освіти»


19 жовтня 2018 року на базі НВК № 1 м. Покровська у межах Обласної школи заступника директора з НВР «Дослідно-експериментальна робота ЗЗСО в умовах реформування національної системи освіти» під методичним супроводом Щербиніної Г. О., методиста відділу менеджменту освіти та педагогічних інновацій Донецького ОБЛІППО, відбувся завершальний семінар із теми «Особливості укладання та реалізації програми дослідно-експериментальної роботи».

Метою зазначеного заходу було узагальнення знань учасників Школи щодо проведення в закладі загальної середньої освіти педагогічного експерименту та відшліфування вмінь з укладання програми дослідно-експериментальної роботи.

Важливою складовою в реалізації педагогічного експерименту є висока мотивація та готовність педагогічного колективу до впровадження інноваційної діяльності. Саме на цьому наголосила Хмарна А. В., заступник директора з НВР НВК № 1 м. Покровська, розкриваючи особливості реалізації програм трьох експериментів: «Розумники», «Інтелект України», «Хмарні сервіси в освіті».

Як реалізуються вищезазначені експерименти на практиці, учасники Школи змогли дізнатися відвідавши три студії:


  • Мовно-розвивальне інтегроване заняття для учнів 7-А класу «Рідний край» (у межах реалізації проекту «Хмарні сервіси в освіті») – Толмачова Ю. М., учитель української мови та літератури; Долга А. Г., учитель англійської мови.
  • Урок математики в 4 класі «Множення на двоцифрове число. Задачі на застосування дії множення» (у межах реалізації проекту «Розумники») – Демешко Ю. Г., учитель початкових класів.
  • Урок з предмета «Навчаємося разом» в 3 класі на тему «Долаємо перешкоди» (у межах реалізації проекту «Інтелект України») – Ромашкіна І. М., учитель початкових класів.

Майстер-класи дали змогу приміряти на себе роль учнів, які є безпосередніми учасниками дослідно-експериментальної роботи, та більш детально ознайомитися з особливостями експериментів:


  • Перевернуте навчання на уроках фізики засобами Офіс-365 – Лойко О. В., учитель фізики.
  • Упровадження інноваційних технологій на уроках біології – Фіщук Т. М., учитель біології.
  • Дослідно-експериментальна робота всеукраїнського рівня навчання учнів початкової школи за технологією «Розумники» (Smart kids) – Хохлова Л. В., учитель початкових класів.
  • Застосування сервісу WordOnline на уроках двокомпонентної інтеграції (укр.мова + англ.мова) під час вивчення теми «Граматичний синтаксис в поезії Т. Г. Шевченка «Заповіт» у 8 класі – Чурак С. М., учитель української мови та літератури; Плахотникова Н. І., учитель англійської мови.

Завершальним етапом семінару стало укладання програм дослідно-експериментальних проектів до заявок, що були розроблені учасниками Школи раніше.

Донецький ОБЛІППО дякує педагогічному колективу НВК № 1 м. Покровська за теплий гостинну зустріч, плідну працю та можливість навчатися.

Із матеріалами заходу можна ознайомитися за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/1CqfTCzTCRvcUOp6SDHfeTeFbFATdZ3gs?usp=sharing