Профільне навчання в умовах реформування освіти в Донецькій області. Заняття 3 "Моделі профільного навчання сучасної української школи"


17.10. на базі Селидівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Селидівської міської ради Донецької області відбулося 3 заняття постійно діючого семінару «Профільне навчання в умовах реформування освіти в Донецькій області», на якому був представлений досвід роботи Селидівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 технологічний профіль: з одержанням професійно-технічної освіти на рівні кваліфікованого робітника за професією: 8322 «Водій автотранспортних засобів (категорії В)», 4112 «Оператор комп’ютерного набору».

Привітала учасників семінару Бобилева Я. В., доцент кафедри управління та адміністрування, яка оголосила мету та план роботи, наголосила на важливості створення оновленої моделі профільного навчання та зв’язку результатів ЗНО із профілями, які є у закладах освіти.

Далі завідувач відділу менеджменту освіти та педагогічних інновацій Соломахіна О. О. висвітлила питання нормативно-правого забезпечення профільного навчання в сучасній школі, окреслила етапи управлінської діяльності керівника закладу загальної середньої освіти із впровадження профільного навчання.

Завідувач Центру практичної психології та соціальної роботи Бахмутської міської ради Головко В. А. познайомила з циклограмою психологічного супроводу профільної освіти, у якій представлені методики щодо вибору професії та їх призначення, запропонувала учасникам попрацювати з кубиками Історій, пройти тести на визначення типу особистості професійної спрямованості Майерс-Бріггса та виявлення життєвих цінностей.

Практичний досвід організації технологічного профілю: з одержанням професійно-технічної освіти на рівні кваліфікованого робітника за професією: 8322 «Водій автотранспортних засобів (категорії В)», 4112 «Оператор комп’ютерного набору») представила директор Селидівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Корчагіна Оксана Валеріївна. Вона познайомила з історією школи, нормативним забезпеченням організації технологічного профілю в ЗЗСО, наголосила на особливостях і труднощах, а головне на перевагах, тому що випускники Селидівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 разом зі свідоцтвом про повну загальну середню освіту отримують ще й свідоцтво про закінчення закладу з підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв та свідоцтво про присвоєння робітничої кваліфікації.

Учасники семінару мали можливість відвідати уроки технології з підготовки водіїв автотранспортних засобів (категорії В) та з підготовки операторів комп’ютерного набору, поспілкуватися з учителями, які поділилися досвідом роботи, та учнями, які висловили власні враження щодо вивчення технологій та презентували свої досягнення.

Щиро дякуємо директору Корчагіній Оксані Валеріївні, колективу школи за гостинність та можливість познайомитися з унікальним практичним досвідом. Зичимо нових творчих ідей, наснаги, успіхів у реалізації задумів!

Матеріали заходу можна переглянути за посиланням

https://drive.google.com/open?id=1Z-0bHgxYntic1cDd_oxyUZsFreWGlTpf

https://www.youtube.com/watch?v=rwaJK56kqek