Постійно діючий семінар «Профільне навчання в умовах реформування освіти в Донецькій області»


23 квітня 2019 року кафедра управління та адміністрування спільно з відділом української мови та літератури Донецького ОБЛІППО провела друге заняття постійно діючого семінару «Профільне навчання в умовах реформування освіти в Донецькій області» на базі Краматорського закладу загальної середньої освіти № 22 з профільним навчанням імені Миколи Миколайовича Крупченка Краматорської міської ради Донецької області. У заході взяли участь 30 директорів та заступників директорів з НВР ЗЗСО, вчителів української мови.

Учасників семінару привітала Бобилева Яна В’ячеславівна, доцент кафедри управління та адміністрування Донецького ОБЛІППО, яка визначила завдання семінару та зазначила, що за результатами роботи семінару будуть опубліковані навчально-методичні матеріали. Потім були представлені статистичні данні щодо кількості закладів загальної середньої освіти, які обирають профіль українська філологія.

Головіна Олена Іванівна, методист відділу української мови та літератури Донецького ОБЛІППО, у доповіді «Реалії та перспективи профільної філологічної освіти Донеччини» звернула увагу на якість знань при виконанні контрольних робіт з української мови та літератури відповідно профілям, і розбіжності, що виникають. Розповіла про перспективи та перші кроки до нової профільної філологічної освіти.

Диннік Віра Іванівна, учитель української мови та літератури Новоекономічної ЗОШ І-ІІІ ступенів Покровської районної ради Донецької області, представила досвід роботи з філологічно обдарованими учнями в профільній школі. Окреслила принципи, форми роботи з обдарованими учнями та результати навчальної діяльності профільних класів (профіль – українська філологія).

Практичним досвідом щодо впровадження програми факультативного курсу «Тестовий практикум з української літератури для учнів 11 класів закладів загальної середньої освіти» поділилася Малапура Ніна Вікторівна, учитель української мови та літератури Бахмутської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 12.

Мельник Ірина Романівна, учитель української мови та літератури вищої кваліфікаційної категорії Краматорської української гімназії Краматорської міської ради Донецької області, представила нові підходи до реалізації профільної філологічної освіти і досвід їх впровадження в Краматорській українській гімназії.

Шередека Галина Володимирівна, завідувач відділу міжнародної інтеграції, кандидат філологічних наук, поділилась інформацією щодо особливостей впровадження диференційованих форм навчання в профільних класах (на прикладі Боярського академічного ліцею «Гармонія» Києво-Святошинської районної ради Київської області).

Під час практичної частини семінару Галина Володимирівна провела інтерактивну гру «Удосконалення знань концепції НУШ» та виявила рівень знань компетентностей керівника НУШ.

З матеріалами постійно діючого семінару можна ознайомитися за посиланням:

https://drive.google.com/drive/folders/1pwXg2fOHeOca7B44GMzCVyFw3yC7AuTK?usp=sharing